Du kan alltid ringa oss: 08-684 257 00
Logga in
Underhåll av altan
Att underhålla sin befintliga altan är en bra investering både för att förlänga altanens livslängd och förhöja dess lyster. Med rätt utrustning är det enkelt samtidigt som det inte tar så lång tid.

Utmaningen

De flesta altaner eller uteplatser som finns under bar himmel är tillverkade av tryckimpregnerat virke. Det gör att träet inte behöver behandlas för hållbarhetens skull, men tvättar man inte eller oljar in det, så blir virket snabbt grått och fult samtidigt som det får torrsprickor.

Genomförande

Att underhålla altanen delas in i tre olika moment vilka vi har tagit fram rätt utrustning för
  • Tvätta altanen
  • Slipa (vid behov)
  • Olja in altanen

Tvätta

För att tvätta altanen används med fördel en högtryckstvätt ihop med ett tralltvättmunstycke typ T-racer. Tralltvättmunstycket är anpassat för rengöring av trä vilket innebär att spolavstånd och strålvinkeln är konstant och därmed undviks missfärgningar och att träet blir blött på djupet. Viktigt att tänka på är att hela tiden låta munstycket vara i rörelse. Det speciellt framtagna tralltvättmedlet som används ihop med högtryckstvätten hjälper till att både ta bort smuts och mögelpartiklar. Medlet blandas automatiskt i högtryckstvätten via en behållare. Tänk på att plocka undan ordentligt och eventuellt plasta in saker, blommor eller delar av hus då det kan skvätta ordentligt vid rengöring.

Slipa

Vid riktigt angripna trädetaljer eller vid fläckar kan det vara nödvändigt att slipa för att återfå sin forna lyster. Använd då med fördel ett förlängningsskaft med ett kopplat slipverktyg för att spara ryggen.

Olja in altanen

Val av olja. Det finns två sorters oljor: Vattenburna alkydoljor eller de traditionella med lacknaftaburen alkydolja. Använd de vattenburna oljorna som innehåller ett bättre skydd som gör att virket håller bättre och att du inte behöver underhålla altanen varje år. Köp en bra kvalitetsolja som är något dyrare än de som finns lite varstans. Anledningen till att välja en bra olja är att den har uv-filter och fungicider som skyddar mot solljus samt alger.

Spara ryggen - använd penselskaft. Använd penslar eller roller som man kan använda ihop med förlängningsskaft. Det gör att du slipper krypa runt och slita på knäna

Strykteknik

Börja med att olja några brädor i taget. Följ brädorna i längdriktningen hela vägen tills de tar slut. Därefter börjar du om från början med nästa bräda och fortsätter så till ytan är färdig. Tänk på att inte måla in dig i ett hörn. Stryk två gånger för bästa resultat.

Penselrengöring

Tvätta penseln i grönsåpa och vatten för att få den riktigt ren. Lacknafta torkar ur penseln och den blir förstörd om man låter den stå i en burk med lacknafta. Grönsåpan tillför lite fett till borsten som gör den mjuk och fin.

Vi finns i Stockholm

  • Bra öppettider
  • Levererar till dörren

    Ring: 08-684 257 00

  • Vi tar emot Swish-betalningar